Vergroot je innovatietoolbox
Leren van innovatie in de wetenschap
Leren van innovatie in de wetenschap
We zijn met zijn allen voortdurend op zoek naar innovatie, en liefst van een breakthrough niveau. Gelukkig hebben we daar een rijkgevulde toolbox voor. Waar we in de vorige eeuw nog met een strikte innovatiefunnel werkten, hebben we ondertussen Lean, Minimal Viable Products en Agility ontdekt. En gaan we nu Javelinboarden, C-Boxen, drie dimensionaal visualiseren.
Maar hoe komen innovatieve doorbraken tot stand in heel andere domeinen? De chemicus van nu leunt waarschijnlijk ook niet meer op het toeval van de ontdekking van penicilline. Maar hoe dan wel? Hoe breekt discrete wiskunde de code van de DNA-zelfassemblage? Hoe wordt de theorie rond de levensfasen van zwarte gaten geïnnoveerd? Hoe komt een filosoof of hoogleraar schildklierhormoonmetabolisme tot grote doorbraken?
In deze Yellow Cats sessie laten we enkele experts uit verafgelegen vakgebieden aan het woord. Met passionele verhalen over doorbraken in hun vakgebied. Wat kunnen wij daarvan leren? En voor de manier waarop we met innovatie en met onze toolbox omgaan?
Over Peter Joosten
Peter Joosten MSc. is biohacker (en de impact van technologie op de mens), spreker en toekomstdenker. Hij heeft aan de Rijksuniversiteit Groningen Bedrijfskunde en Journalistiek gestudeerd. In 2019 ronde hij de opleidingen bio-ethiek aan de Università Europea di Roma (Italië) en de Biohack Academy aan de Waag Amsterdam af. In 2020 volgde hij de opleiding wetenschapsjournalistiek.
Over Rob Buiter
Rob Buiter is afgestudeerd aan de Landbouw Universiteit Wageningen in veehouderij en dierfysiologie. Zijn afstudeerthema: een zwangerschapstest voor gorilla’s! Hij is inmiddels dertig jaar actief als freelance wetenschapsjournalist voor Trouw, NRC en divers vakbladen en maakt reportages voor het NPO Radio 1 programma Vroege Vogels. Hij schreef voor Economische Zaken het essay ‘Gefluister voor de storm’, over lessen uit de ecologie voor de economie.
Momenteel schrijft hij een boek over trekvogels en de gevolgen van de klimaatverandering.
Over Boudewijn Van Nuland
Met 18 jaar DSM-ervaring en 8 jaar Corbion managementrollen (voormalig CSM) op de teller heeft Boudewijn als geen ander zicht hoe innovatie opbloeit wanneer verschillende disciplines met elkaar gekruist worden. Maar hij heeft ook uit eerste hand ervaren wat de uitdagingen zijn bij het mengen van bloedgroepen.
Over Kris Brees
Kris ondersteunt organisaties in het benoemen, bereiken en uitdragen van hun klantgerichte toekomststrategie. Hij deed 15 jaar praktijkervaring op als marketeer, onder meer als marketingmanager bij Unilever en 15 jaar in strategieontwikkeling als partner van ICSB Marketing en Strategie. Kris is co-auteur van ‘Zo vernieuw je je businessmodel’ en één van de drijvende krachten achter het innovation leadersnetwork Yellow Cats.