Leer betere strategische keuzes te maken met speltheorie

Denken in zet en tegenzet, in een onzekere, complexe wereld

Dit keer mogen we met de Yellow Cats op bezoek bij de UvA Academy, midden in Amsterdam op het prachtige en fascinerende Roeterseiland. We duiken in de wetenschappelijke achtergrond en in de toepassingen van speltheorie.

Wat als de uitkomst van jouw beslissing wordt beïnvloed door anderen, bijvoorbeeld  door concurrenten? Wat als een innovatie van jou gepareerd wordt door de concurrent en het rendement op je investering reduceert? Hoe houd je daar rekening mee in je strategische besluitvorming? Wat moet je doen als er een patstelling is; geen van de partijen wil van strategie veranderen (het Nash evenwicht). Maar de huidige situatie is niet wenselijk. Bijvoorbeeld, het klimaat verslechtert rap… Wat levert het op in de tijd terug te redeneren, het zogenaamde backward insight te vergroten? Als de eindsituatie jouw faillissement is, welke strategische keuzes zijn daaraan dan vooraf gegaan? Helpt dit inzicht je te voorkomen de laatste verkeerde afslag te nemen?

Het zijn zo maar een aantal strategische keuzevraagstukken die je met behulp van speltheorie kunt analyseren. Ook op een toegankelijke manier! Het helpt je rationeel de meest optimale keuzes te maken. Keuzes die in praktijk niet altijd relevant hoeven zijn omdat zowel jij als je tegenstander/medespeler niet altijd rationeel handelen, doordat we de ander wat gunnen, vertrouwen, kleine risico’s durven nemen en gokken, en meer…

Met dr. Loe Schilcher van de Technische Universiteit Eindhoven gaan we met de speltheorie aan de slag. Een theorie die is ontstaan tijdens de Koude Oorlog om te analyseren hoe we in ons westerse en het gehele menselijke bestaan het beste met de nucleaire dreiging van het Oostblok konden omgaan.

Je krijgt als eerste een introductie in de niet-coöperatieve speltheorie, in pure en gemengde vorm, waar twee partijen voor hun eigen gewin gaan, en de uitkomst van de een door de ander wordt beïnvloed. Denk maar aan de situatie waarin twee kleine kinderen samenspelen en de een wat speelgoed van de ander pakt… hoe ga je hier als kleintje mee om? Gun je het de ander, of denk je: ik pak het terug en ga desnoods het gevecht aan?

Wij spelen in meerdere ronden ook zo’n spel, waarin het overigens niet gaat om speelgoed, maar om iets anders…

Daarna staan we stil bij de coöperatieve speltheorie, waarin coalities worden gevormd. We kijken hoe we de samenwerking in goede banen kunnen leiden zodat een optimale uitkomst wordt gerealiseerd. Ook nu passen we de theorie weer toe in een bordspel. We gaan kijken hoe we de kosten van een gezamenlijk project kunnen verdelen.

Aan het eind van de sessie staan we stil bij hoe we in onze eigen praktijk speltheorie kunnen toepassen.

Programma overzicht

  • Introductie niet-coöperatieve speltheorie
  • Bordspel
  • Coöperatieve speltheorie
  • Bordspel
  • Waar kun je zelf speltheorie toepassen?

Word met speltheorie een betere strategisch beslisser; doordenk de mogelijke zetten van anderen, hun impact op jouw resultaat, hoe je kunt signaleren wat de ander van plan is, hoe je elkaars keuzegedrag kunt beïnvloeden.

Met de speltheorie naar een dynamische strategie


DATUM & TIJD

17 september 2024, 15.30 - 21.30 uur

SPREKERS
Dr. Loe Schlicher, Technische Universiteit Eindhoven, en Prof. Dr. Ed Peelen

LOCATIE
UvA Academy
Roeterseilandcampus - Gebouw P
Plantage Muidergracht 24, 1018 TV Amsterdam

ARTIKEL
Speltheorie bij de Olympische Spelen - Profpraat met Loe Schlicher:
Met wiskundige modellen een terrorist te slim af
Bron: Cursor | This is news at TU/e